När man nyligen har genomgått en bröstoperation är det viktigt att inte vara så fysiskt aktiv och man bör därför undvika att spela fotboll. Det finns många risker med att vara fysiskt aktiv efter att man genomgått en bröstoperation, bland annat finns risken för att ramla och slå sig på det nyopererade området och det kan ställa det med stora problem.

Lägg fotbollen på hyllan efter en bröstoperation

Även om en bröstoperation kan verka som ett relativt litet ingrepp, så är det trots allt en operation som kroppen måste få tid att läka ifrån. Det spelar ingen roll om man valt droppformade implantat, runda implantat eller några mer plattare sorter. Det är inte implantaten som avgör utan det faktum att en operation har genomförts och att implantat har satts in.

När du exempelvis har satt in droppformande implantat så är det viktigt att inte vara så fysiskt aktiv under en tid. Lägg fotbollen på hyllan i några veckor. De droppformade implantaten kan nämligen ”röra på sig” en tid efter operationen. Det finns alltså en risk för att de hamnar fel om man är fysiskt aktiv för tidigt, men det gäller oavsett vilka implantat man satt in. Man bör vara så stilla som möjligt och undvika att göra sånt som kan påverka implantatens placering, exempelvis hoppa, springa eller utsätta sig för stötar. När man är fysiskt aktiv så är risken större att man ramlar eller stöter emot brösten och om det sker innan de har läkt ordentligt och/eller implantaten har satt sig till rätta, så kan det leda till stora problem – stygnen kan gå upp, implantaten kan åka ut och en allvarlig infektion kan uppstå.

Även om du gärna vill vara fysiskt aktiv och spela fotboll ganska snart efter operationen så rekommenderas inte det. Riskerna är alldeles för stora och det är dumt att utsätta det opererade området för onödig påfrestning. Du bör därför även undvika aktiviteter som att leka med barnen och städa under en tid så inte bröstoperationen behöver göras om. Det bästa är därför att låta allt läka ihop ordentligt och tillåta sig att vara lugn under en period tills risken för komplikationer är mindre.

Var noga med hygienen

Utöver att ta det lugnt rent fysiskt är det även viktigt att vara noga med sin hygien efter att man opererat sig. Man behöver inte duscha mer än man gjorde innan operationen, men däremot är det viktigt att inte använda smutsiga handdukar runt stygnen eller ta med händerna på området om inte händerna är nytvättade. Risken för infektioner är stor efter en operation då huden har öppnats upp. Även om stygnen borde göra huden någorlunda tät så finns fortfarande risken att bakterier tränger in genom stygnen och in i blodomloppet.