Fotboll är en sport som är mycket rolig, men den är också väldigt krävande. Här behöver du inte bara kunna klara av att varva snabba vändningar med löpningar, utan du måste också kunna gå från ett explosivt till ett lugnt tempo på sekunder. Det ställer naturligtvis mycket stora krav på dina muskler. För att du ska orka prestera varje gång behöver du vara stark i hela kroppen. Både muskler såväl som kondition måste ligga på topp!

Med det sagt behöver du inte spendera mycket tid på gymmet för att bli en duktig fotbollsspelare. Visst kan det vara en god idé att investera i hantlar som du kan använda dig av i hemmet om du vill bli starkare i både armar och rygg. Hantlar kan du använda dig av för att bygga muskler som är större, men ett par högkvalitativa hantlar gör även dina muskler mer uthålliga, vilket är precis vad du behöver. Här nedan har vi samlat några generella råd som du kan ta del av för att bygga upp din kropp på ett sätt som gör dig bättre och snabbare på fotbollsplanen. Med rätt typ av träning kan du ta ditt fotbollsspelande till helt nya nivåer. Innan du sätter igång med tunga vikter och hantlar rekommenderar vi dock att du tar det försiktigt. Tränar du på ett gym kan du med fördel ta hjälp av en personlig tränare.

Få en bättre maxstyrka

När en motspelare till dig kommer emot dig i en rush är det viktigt att du kan ha ett bra försvarsspel och för det krävs också en bra styrka. Vill du förbättra din maxstyrka kan du med fördel lyfta tyngre vikter, t.ex. i form av hantlar. Här rekommenderar vi att hantlarna ska vara så tunga att de motsvarar ca 90 procent av din maxstyrka.

Om du önskar kan du med fördel satsa på frivikter och skivstänger istället. På ett gym är bänkpressen ett bra alternativ såväl som axelpressen. Kom ihåg att inte pressa dig själv för hårt och bli övermodig när du använder tunga vikter, eftersom risken för skador är mycket stor.

Optimera smidighet och kondition

För att du ska orka springa i 45 minuter behöver du ha en riktigt god kondition och smidighet. Smidighetsövningar utför du lättast med hjälp av lättare vikter, som du ska kunna förflytta utan några problem. Att flytta vikterna ska också ske i en högre hastighet och därför finns det bara några enstaka metoder som faktiskt är lämpliga. Här kan du t.ex. använda dig av en medicinboll som du kastar framåt eller över ditt huvud. Även snabba och hastiga ryck med hantlar och höga grodhopp är bra alternativ.

Observera att du inte bör utföra den här typen av träningsmetod om du inte redan har en mycket bra grundkondition som du vill förbättra.