Europamästerskapet i fotboll, eller som det ofta förkortas EM är en fotbollsturnering i Europa. Den spelas vart fjärde år och låter Europas länder göra upp om vilket land som är det bästa på fotboll. Sedan 1958 har mästerskapet hållit på och sedan 2016 ingår 24 deltagande lag. Det är en stor ära att vinna EM och Europa har minst sagt många bra lag som tävlar om pokalen.

Tyskland och Spanien

De mest framgångsrika länderna i EM är utan tvekan Tyskland och Spanien. Dessa båda länder innehar tre EM-guld vardera och Spanien har dessutom vunnit EM två år i rad. Den som letar efter svenska framgångar i EM får leta länge. En semifinalplats 1992 är det bästa Sverige har lyckats med. Därmed är Sveriges insatser i Vm, med både Silver och ett Brons, betydligt bättre. Genom åren har en hel del intressant fakta cirkulerat kring Europamästerskapen och här nedan kommer några roliga fakta om denna världsomspännande sport.

Den mest populära sporten någonsin

Nästan 300 miljoner fotbollsspelare beräknas finnas runt om i världen. Omkring 4 miljarder är dessutom och sparkar på en boll någonstans, organiserat eller bara på olika gräsytor någonstans. När det kommer till åskådare är inte fotbollen sämre att leverera där heller. Omkring 1 miljard människor beräknas ha följt VM-finalen mellan Kroatien och Frankrike, bara som ett exempel av många. Med andra ord är fotboll en idrott som genomsyrar de flesta länder. Vad många inte vet är att fotboll verkar ha uppfunnits i Kina, ca 476 år före vår tidräkning.

Världens snabbaste mål

En fotbollsmatch varar i två halvlekar. Varje halvlek tar 45 minuter, plus eventuell tilläggstid. Det är den tid domaren lägger till, om något har föresenat spelet. Det kan handla om spelare som blivit skadade eller supportrar som sprungit in på planen. Det snabbaste målet är gjort av Nawaf Al-Abed som i en match endast behövde 2,4 sekunder för att få in bollen. Det hör dock till ovanligheten och alla mål som görs inom de första fem minutrarna räknas som väldigt snabba. Många fotbollsmatcher står ofta och väger, och det är inte ovanligt med slutresultat som 1-0 eller 2-1. Naturligtvis blir det betydligt roligare för åskådarna om målen blir fler. De största stjärnorna inom fotbollen är just målkungar, som gör många mål varje säsong i sina klubblag.