Att kröna det bästa fotbollslaget i Europa är bokstavligt talat ingen lätt match. Alla har förstås sin egen version av vilket som är det bästa laget. Förmodligen färgas många av just sitt eget favoritlag och det kan vara svårt att rent objektivt ta fram en lista över de allra bästa europeiska algen. Går man enligt de rankingar som UEFA och FIFA ordnar, kan man dock komma sanningen någorlunda nära. Dessa rankingar uppdateras mellan varven och det kan alltså skilja något från säsong till säsong. Här kommer några lag som ofta förekommer på rankingen över de bästa europeiska fotbollslagen.

Real Madrid

Real Madrid CF kommer från Madrid i Spanien och bildades 1902. Laget spelar sedan 1929 La Liga, som är den högsta nivån för seriespel i Spanien. Real Madrid räknas enligt tidgningar som Aftonbladet, expressen och DN som en av de riktigt stora klubbarna och en hel del pengar har investerats i detta storlag. En start konkurrent till laget är Barcelona, som också bär på historiska inslag. I laget har det funnits stora megastjärnor som David Beckham, Luís Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo, Roberto Carlos, Robinho, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema och många fler. Real Madrid räknas även som en av de absolut rikaste fotbollsklubbarna i världen och har tidigare haft en årsomsättning på över 5 miljarder kronor. Man förstår nog att det behövs en rejäl plånbok för att kunna ha så många stora stjärnor i samma lag.

FC Bayern München

Laget bildades 1900 och har länge varit dominant i den tyska ligan. Några av de stora spelarnamnen som funnits i klubben är naturligtvis klassiska spelare som Franz Beckenbauer, Sepp Maier, och Gerd Müller. I VM i England 1966 var bland annat Beckenbauer en av anledningarna att det tyska landslaget tog ett silver. Även framgångarna i följande VM hade Tyskland FC Bayern Münchens spelare att tacka. Den gången blev det ett brons. Även i klubblaget gjorde spelarna succé och FC Bayern München nådde under 1970 stora framgångar i Europa. Sedan dess har laget varit en av de stora favoriterna i ligaguldet varje år.

Juventus

Från Turin i norra Italien kommer ett av serie A:s och hela Europas bästa klubblag. Under smeknamnet ”Den gamla damen” eller ”de vitsvarta” har laget rönt stora framgångar och bland annat haft stora svenska spelare som Zlatan. Laget tog ett fantastiskt poängrekord när man vann samtliga hemmamatcher i Serie A säsongen 2013/2014. Redan 1897 bildades Juventus av studenter från Massimo D’Azeglio Lyceum, och ligatitlarna lät inte vänta på sig. På den internationella scenen kom den första titeln med Uefacupen 1976/1977. Juventus är ett riktigt klassiskt fotbollslag, som även har haft många av våra svenska spelare genom tiderna. En av de senare exporterna var Zlatan som hade några lyckosamma år i toppklubben.